Australská kafe kultura a Acai bowl
Stručná rekapitulace novinek od naposled. Po***%$¥!!! ..lámala se nám kára, takže teď zas potupně jezdíme sockou. Babka mě stylem salto skrčmo-výtrčmo sesadila z kola, když mi otevřela dveře od auta do cesty – naštěstí se celá show obešla bez vážnějších zranění. Potkal jsem žraloka (nebo delfína, nebo bůhvícotobylo), načež jsem rozhodně nezpanikařil, nekoupil to surfem mezi voči a nechodil pak tejden s monoklem. Na květen jsme naplánovali dvoutýdenní trip Malajsie-Indonésie-Singapur, aby zas bylo o čem psát. Na apíku nám nevzrušeně oznámili, že jde do prodeje, takže kam (a kdy) dál nás to ještě zavane je hvězdách. Ale co je nejdůležitější, zjistili jsme, že pecka avokáda je jedlá a zdraví velmi prospěšná!
Začíná se tu nějak ochlazovat, tak to sme si teda nedomluvili. Už tejden v kuse leje, oceán má barvu jak kaluž na poli a třešničku tomu nasadil cyklón Debbie, když našemu italskýmu kámošovi Fillipovi vyplavil celoročně obývaný stan. Jestli mamka v půlce dubna přijede a bude tu škaradějc než v Česku, tak to bude pěkně trapný. Ale zas ne tak hr, nohavice sem ještě nevytáhl.
Dnešní příspěvek bych chtěl věnovat zhýralé australské kafe kultuře a fenoménu jménem Acai bowl.
Takže co tu máme běžně k mání v kavárně?
- Espresso (single shot)
- Doppio (double shot espresso)
- Latte (naše cappuccino)
- Piccolo (latte s míň mlíkem)
- Macchiato (espresso s ml. pěnou)
- Cappuccino (latte posypaný kakaem)
- Flat white (latte bez pěny)
- Long Black (espresso + hodně horké vody)
- Mocha (latte s čokoládou, často posypaný kakaem)
- Vienna (double shot se šlehačkou)
- Affogato (kafe se zmrzlinou)
- Irish coffee (kafe+whisky+smetana)
- Kahula Milk
- Chai Latte (něco jako práškovej čaj s napěněnným mlíkem, ale jak kde)
- Dirty Chai Latte (chai latte + espresso)
- Babyccino (mléčná pěna s marshmallownem)
Velikost a cena:
- Small (o něco větší než cappuccino v ČR, single shot) = 4,5$
- Regular/Medium (velký kafe, double shot, 3 dcl) = 5$
- Large (sakra velký kafe,double shot, 4-5 dcl) = 5,5$
Nabídka extras:
- 1/2 strength = slabší kafe
- Shot espressa navíc
- Mandlový mlíko
- Bezlaktózový ml.
- Sojový ml.
- Rýžový ml.
- Extra horký mlíko
… Když mě v práci poprvé postavili k mašině a zákazník na mě vyhrkl: Gooday mate, one extra hot half strenght lactose free flat white with one sugar, please.. dokážete si asi představit jak jsem se tvářil. Nicméně po půl járu sme už mazáci a bez svýho double shot rice milk cappuccina kavárnu neopouštím. Zdá se to na první pohled lehce přestřel, nicméně na kvalitu se tu hledí a řek bych, že by nám doma trocha inspirace neuškodila. Lungo s mlíkem mě už prostě nebaví.
Největším výstřelkem poslední australské gastro módy je ovšem tzv. Acai bowl (Acai miska), o níž se nelze nezmínit, jelikož jsme tomuhle předraženýmu šílenství propadli jakbysmet. Jedná se o rozmixovaný zmražený ovoce (banán, jahody, borůvky, cokoliv) s plodinou jménem acai berry – proklamovanou jako superfood z Amazonie. K tomu se navrch přidá čerstvý ovoce, ořechy, semena, kokosovej jogurt a nakonec se to celý posype domácí granolou, kouskama kakaa a dalšíma božíma věcma dle vybrané varianty. Vždy vegan, dairy free a samozřejmě i s možností gluten free. Dobrý, zdravý. Za tehle vál si v lepších putikách účtujou až 17 babek, nekup to! Výhoda je, že když tohle zboucháte ke snídani, tak do večera máte vystaráno.
zuprsupr!